Didi Decaesteker heeft er al een rijk parcours in de biersector op zitten. De Ieperling werkte vijftien jaar in Nederland en hielp mee het trappistenbier van La Trappe in België op de kaart te zetten. De Trappisten van La Trappe hebben een samenwerkingsakkoord met de familie Swinkels, eigenaar van Europa’s grootste onafhankelijke brouwerijgroep waartoe intussen ook Rodenbach behoort. En zo belandde Didi uiteindelijk in Roeselare.
“Ik ben zelf zytholoog, zeg maar gediplomeerd biersommelier, dus kende ik het unieke procédé van Rodenbach al. Eigenlijk is jouw Rodenbach het resultaat van een heel eigen brouwproces van gemengde gisting waarbij eerst jong lager bier twee jaar gerijpt wordt op eikenhouten vaten en vervolgens versneden wordt met jonge Rodenbach.”
“Dat zorgt voor een heel eigen verfrissende, smaak, typisch voor het Vlaams Rood Bruin, een bier dat sinds het ontstaan van Graafschap Vlaanderen voorkomt bij een beperkt aantal Zuid-West-Vlaamse brouwerijen. Met meer dan 50.000 hectoliter per jaar zijn wij de grootste brouwers van dat Vlaams Rood Bruin.”
Die typische Rodenbach-smaak is mee te wijten aan de rijping in de eikenhouten vaten.
Wat het nieuwe experience center prachtig laat zien, zijn de 294 (!) eikenhouten vaten, ook wel foeders genoemd, die de trots van de brouwerij vormen.
“De foedervaten zijn tot tweehonderd jaar oud en staan verspreid over tien zalen. Indrukwekkend om te zien. Het maken van die foedervaten (want dat gebeurt nog steeds) is een ambacht op zich en brouwerij Rodenbach heeft dan ook twee eigen kuipers in dienst die de oude vaten onderhouden en af en toe overgaan tot het maken van nieuwe vaten. Dat gebeurt volgens een heel eigen traditie waarbij enkel gewerkt wordt met eikenhout van minimum tweehonderd jaar oud uit de Elzas dat na het kappen nog acht jaar droogt vooraleer het gebruikt wordt voor het maken van een vat, zonder gebruik van één spijker of vijs.”
Het nieuwe experience center van Rodenbach neemt de bezoeker mee doorheen dit en vele andere verhalen. Zo is er bijvoorbeeld ook nog de oude brouwerszaal uit 1864 of de markante familiegeschiedenis van de Rodenbachs die mee aan de wieg stonden bij de onafhankelijkheid van België in 1830. Je ziet er zelfs nog de originele eerste Belgische vlag die vreemd genoeg nog horizontale strepen kende.
“We zijn heel tevreden over ons nieuwe bezoekerscentrum dat aanslaat. Zo zijn we meer en meer een stopplaats op internationale biertrips met gasten uit Brazilië, de States of Engeland. Maar we proberen ook steeds meer Belgische toeristen te overtuigen om een dagje Roeselare te bezoeken. Met onder meer wielermuseum KOERS, de Poolse Bunker uit 1944 of het Kunstuur kunnen we immers heel wat extra troeven voorleggen.”
“Of de mensen kunnen komen shoppen in Roeselare bij eigentijdse modezaken als Brooklyn bijvoorbeeld, een plek die mijn kinderen heel goed kennen en die ook ik dringend moet herontdekken…”
Je kan het gerust een uit de hand gelopen hobby noemen, het project van Val Pottery. Deze Waregemse zit met haar handen in de klei en haar hart in Portugal. Lees meer over Valérie!
Ben jij een Rodenbach fan? Ga dan het interactief belevingsparcour verkennen! Ontdek de roemrijke geschiedenis en de mooie gebouwen! Proeven mag ook blijkbaar...
We helpen jou met veel plezier verder.