Keramiste Sara Delesie

Als kind al zocht Sara de natuur op. Met haar handen in de aarde wroeten, bloemen plukken om zelf parfum te maken... de natuur als creatieve speeltuin. Het ontging haar moeder niet, die meerdere malen tegen haar zei: 'gij moet potten draaien'. En zo geschiedde...
200505 Artikel Sara 1

Sara is een spraakwaterval. 'Waar het hart van vol is, loopt de mond van over' kan niet toepasselijker zijn wanneer ze van wal steekt over haar keramiek. Keramiek is voor Sara geen labeur. Ze maakt haar kopjes, potten en schalen met zoveel goesting en liefde dat het nooit een opdracht is. Daarom ook is haar spreekwoordelijke lijn tussen werk en privé redelijk flou. Alles verloopt nogal organisch in het gezin Delesie.

Organisch, dat is ook het woord om het professionele pad van Sara te beschrijven. Niet dat haar potje meteen gebakken was. Maar de stappen die ze zette voelden natuurlijk aan. Nu leeft ze bewuster, rustiger en meer in het nu. Ze heeft tijd om bij haar gezin te zijn én te doen wat ze het liefste doet: potten draaien. En zo is haar bij bijberoep hoofdzaak geworden.

200505 Artikel Sara 2

Het startte allemaal aan de Academie van Kortrijk. Het was snel duidelijk wat ze wou doen. Haar creaties waren gebruiksvoorwerpen met een functie. Op één of andere manier zat er meteen eenheid in haar werk, hoewel ze daar niet bewust mee bezig was.

Potten draaien heeft voor Sara iets meditatiefs, toch moet het ook vooruit gaan. Ze ziet graag snel resultaat. Haar eigen procédé is erop afgestemd: ze werkt het liefst in serie en verwerkt een pak klei in één keer. Zo is hij lekker zacht, dat modelleert het vlotst. Alles bestaat ook uit één stuk. Voor Sara geen assemblages van oortjes en voetjes. Glazuren doet ze door te dompelen: de kleurschakeringen zijn mooier en het gaat rapper dan schilderen.

Als zelfstandige in hoofdberoep helemaal vrij zijn om te doen waar mijn hart ligt, daar droom ik van.
Sara Delesie
200505 Artikel Sara 3

Ze hield een beeldenboek bij van haar werk op Instagram. Haar keramiek viel op, mensen wilden het kopen, dus werd ze zelfstandige in bijberoep. Door Buren bij Kunstenaars kreeg ze naamsbekendheid in de regio. Van vrienden en familie ging haar cliënteel langzaamaan over naar onbekende particulieren en professionelen, zoals horecazaken. Haar eerste grote klant was het restaurant Rebelle uit Marke, ondertussen heeft ze ook een bestelling lopen van sterrenchef Benoit De Witte. Het zaakje draait, ze komt steeds een stapje dichter bij haar droom: als zelfstandige in hoofdberoep helemaal vrij zijn om te doen waar haar hart ligt. Een droom die niet meer zo veraf blijkt...

Shop sustainable
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren
10% klantenkaartkorting
Specialist in broeken
Made by