We kennen het allemaal, de zoektocht naar dé perfecte jeans. Winkel in, winkel uit, … de ene na de andere broek vliegt op de afgekeurde stapel. En ’s avonds kom je van een kale reis terug, letterlijk met de billen bloot, of leg je je nieuwe aanwinst in de kast, om ze er nooit meer uit te halen.

Voor al wie dit scenario herkent, heb ik goed nieuws: de zoektocht is niet eindeloos. Voor iedereen bestaat een perfecte jeans. Verklein je kans op fouten met volgende tips en tricks, en voor je het weet sta je te fonkelen in jouw nieuwe denim.

De 7 fouten die je beter niet kunt maken

1.
Jezelf in een te kleine maat wurmen

Je kan het proberen, je in een té kleine maat hijsen, maar meestal is het gevolg dat jouw billen twee ingepakte worstjes lijken. Niet echt aantrekkelijk, toch? Terwijl één maatje groter jou als gegoten kan zitten en jou zelfs slanker doet lijken. Weg dus met de fixatie op die ene maat, want wees eerlijk, toon jij ooit jouw maatetiket aan iemand?

 

2.
Een foute wassing kopen

Een wassing kopen die net datgene accentueert dat jij liever wil verstoppen: lichtere wassingen accentueren extra. Niets mis mee, tenzij jij ze net liever wil verstoppen natuurlijk. Gebruik je jouw vollere bovenbenen liever niet als aandachtstrekker, ga dan voor een donkere wassing op die plaatsen (of koop je lichte wassing een maatje groter). Dat toont meteen hélemaal anders! Maar doe ook zeker omgekeerd: ben je jouw billen zonder rondingen beu? Lichtere wassingen zijn jouw redding.

 

3.
De verkeerde lengte uitkiezen

Wie droomt niet van een paar steltenlopers à la Elodie Ouedraogo die staan met élke jeans? Juist. Alleen… door te dromen maak je jouw benen niet langer. Door de juiste jeans te kopen en deze goed te stylen wel. Heb je korte benen? Dan kan je ze optisch verlengen met een skinny of slim fit die opgerold is tot net boven je enkel. Laat deze bloot met een lage sneaker onder of een elegante pump en hopla, jouw benen groeien meteen met een paar centimeter. Noem het gerust magie. Een straight model dragen tot op jouw schoen, zal dan net weer verkorten. Voor wie in de spiegel soms een giraf ziet staan, is dit de oplossing.

 

4.
Een jeans kopen met verkeerde achterzakken voor jouw bips

Niets dat jouw achterkant zo bepaalt als de zakken op een jeansbroek. Echt. Heeft er ooit al iemand tegen jou gezegd dat je een puddingpoep hebt (mijn zoontje van 4,5 is nogal welbespraakt)? Ga dan maar voor normale tot grote achterzakken die meer in het midden geplaatst zijn. Of voor smalle vijfhoekige zakken. Wil je er daarentegen net iets meer als J-Lo uitzien (aan je achterwerk dan toch)? Ga dan resoluut voor kleine achterzakken en contrasterende stikkingen.

 

5.
Een jeans in het foute materiaal

Zware stof verhult, dunne stof accentueert. Voila, zo simpel is het. Niets te verhullen? Koop dan die jeans in lichte denim. Toch een vetrolletje weg te stoppen? De zwaardere denimstof is jouw ding. Alsof Tinkerbel is langs gevlogen. Wil je toch per se een lichte denim (in de zomer best aangenaam), ga dan voor eentje met elastische stof (stretch dus).

 

6.
In zeven haasten de winkel in- en uitstappen

Snel het pashokje in, een korte blik in de spiegel en vijf minuten later sta je al aan de kassa. Superblij stap je de winkel uit. Tot je thuiskomt en nog eens checkt in de spiegel. Hmmm… blijken die zakken jouw achterwerk toch iets te veel te accentueren. En misschien is de broek toch net een paar centimeter te kort… Neem even je tijd om een jeans te passen, bekijk ze van top tot teen en van voor naar achter. Ga eens door de knieën. Alles ok? Dan heb jij jouw perfecte jeans gevonden!

 

7.
Zomaar slaafs alle nieuwe trends volgen

Sommige nieuwigheden passen binnen je stijl, anderen niet. Is die boyfriend absoluut niet jouw ding? Laat hem dan gewoon links liggen en koop iets waar je je goed in voelt. Wat je met zelfvertrouwen draagt, staat je veel mooier… en wanneer je je mooier voelt, krijg je meer zelfvertrouwen. Een win-win dus.

 

Als volleerd kenner kies je nu je damesjeans of herenjeans.